Creativiteit bij kinderen stimuleren

Alle kinderen zijn van nature creatief, maar wel allemaal op hun eigen manier. Door hen zelf te laten bepalen hoe zij dingen aanpakken en wat zij mooi of juist niet mooi vinden, kun je dit verder stimuleren.

Hoe hoort het?

Een kind komt blanco ter wereld. Het heeft geen idee van hoe dingen horen. Van wat mooi is en wat niet. Wat leuk is en wat stom. Zonder dat we dit bewust doen, zal dit echter snel veranderen. Ieder kind pikt enorm veel op van zijn of haar omgeving, en zal hier zijn of haar eigen mening of manier van handelen op baseren.

Dat is op zich niet erg. Er zijn nu eenmaal heel veel dingen die we met zijn alleen miljoenen keren hebben geprobeerd, zodat we weten wat de handigste manier is. Een kind deze manier aanleren is over het algemeen handig te noemen; natuurlijk mag het best zelf bepalen hoe het zijn veters strikt, maar als er een methode is die goed werkt en niet al te ingewikkeld is, is het eigenlijk wel zo handig om deze maar meteen aan te leren.

Laat een kind zelf nadenken

Op heel veel andere gebieden loont het echter zeer de moeite om kinderen zelf met een open blik naar de wereld te laten kijken, en zelf uit te laten vinden waar het van houdt. Dat kun je als ouder stimuleren door de mening van een kind altijd te respecteren als het bijvoorbeeld om kunst of muziek gaat. Je mag uiteraard je eigen mening geven, maar luister ook naar die van je kind. Zeg liever ‘ik vind dat niet zo mooi’ dan ‘dat is echt lelijk’. Zo laat je zien dat het hier jouw mening betreft, en geen vaststaand feit. Laat je kind ook vrij om er zelf een andere mening op na te houden.

Ook op school wordt dit gelukkig vaak gestimuleerd, al is de creatieve vrijheid soms wat beperkt. Als er een huis uit karton moet worden geknipt, zijn er vaak duidelijke richtlijnen als het gaat om hoe dit huis eruit zou moeten zien, bijvoorbeeld. Gelukkig wordt dit wel weer ‘gecompenseerd’ door andere activiteiten waarin kinderen hun creativiteit kwijtkunnen. Een workshop op school bijvoorbeeld, vaak gegeven door een externe partij die hier experts in zijn. Tijdens school workshops doen kinderen eens iets heel anders dan zij gewend zijn, en is het proces minstens zo belangrijk als het resultaat. Een prima manier om even buiten de lijntjes te denken, en de creativiteit van kinderen te stimuleren.

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *